2012. április 13., péntek

Prostik és hajléktalanok között

Nagy hatással volt ránk a tegnap este. Az !Audacious gyülekezet minden csütörtökön vendégül látja a hajléktalanokat és mentálisan sérült embereket, illetve heti 2szer 2 csapat megy ki az utcákra, és ételt visz a hajléktalanoknak, és beszélgetnek a prostituáltakkal.
Mi is csatlakoztunk hozzájuk. Először a gyülekezetbe mentünk, ahol meleg levessel, és szendvicsekkel várták a hajléktalanokat. Este hétkor nyitották ki az ajtót, de már negyed órával kapunyitás előtt ott álltak. Egy kisebb teremben volt nekik megterítve, ahová több mint 30 hajléktalan érkezett, és kb 2,5 órát voltak ott. Eközben a gyülekezet tagjai beszélgettek velük. Mi Viky-vel beszélgettünk, aki 60 éves, és mentálisan is sérült. Többen azt mondták, hogy azért szeretnek idejárni, mert itt nem csak ételt kapnak, hanem szeretetet is. Megölelik őket, beszélgetnek velük, s igény szerint hajvágást is kérhetnek egy gyülekezetbe járó fodrásztól. Természetesen a kis termet elárasztotta a hajléktalan-buké, viszont ennél sokkal érezhetőbb volt az a szeretet, ahogyan mi álltunk feléjük.
Mi csak háromnegyed órát voltunk velük, mert 2 másik csapattal mentünk ki az utcára. Edina a lány-csoporttal ment, mivel a prostituáltakhoz csak nők mehetnek. Ennek oka nagyon megdöbbentő: mivel csak férfiak „használják” őket, ezért bennük nem bíznak, nekik nem hisznek. Én egy másik csapattal mentem, és ételt vittünk az utcán élőknek.
Hajléktalan-misszióról már szerintem mindenki hallott, viszont számunka nagyon új volt a prostituáltak felé való kimozdulás. A csapattagok megosztották velünk eddigi tapasztalataikat: vannak angol örömlányok, illetve külföldiek. A külföldiek többnyire románok, akik az emberkereskedelem áldozatai lettek. Ők sokszor csoportokban vannak, és nem lehet velük beszélgetni, egyrészt a nyelvi akadály miatt, másrészt mert figyelik őket. 




"Edina & a prostik
2 gyülis lánnyal mentem ki arra a környékre, ahol ők voltak. Kocsival mentünk, és ahol megláttunk egy prostit, ott kiszálltunk, étel illetve meleg italt adtunk neki, de a legtöbbjük cotton-ra tartott igényt... 
Az egyik lány egy 18 éves lány volt, aki fél éve űzi itt az "ipart" Manchesterben és már van egy 3 éves kisfia. 
Egy idő után mindegyik jelezte, hogy jobb lenne, ha mennénk, hiszen szeretnék folytatni a tevékenységet... De a beszélgetés közben is megfigyelhető volt, hogy folyamatosan az utcát, környéket pásztázták a következő kliensükre várva. Így pár perc után éreztük, hogy zavarunk, ezért továbbálltunk. 
Semmi olyat nem mondtunk, hogy „ez undorító, hagyd abba!”, vagy „ez bűűűűűn!!!” Csupán szerettük őket, és beszélgettünk velük. 
Mint már említettem, a prostik első kérdése általában az volt, hogy: „Van nálatok óvszer?” És nem véletlenül kérdezték ezt meg. A gyülisek sok esetben adnak is nekik, hogy legalább valamennyire "biztonságban" legyenek. 
Egy gyülekezet óvszert osztogat?!?!?! Hát nem megdöbbentő?! Hát nem az lenne a feladatuk, hogy jelezzék nekik, hogy ez erkölcstelen? NEM! Az a feladatunk, hogy szeressük őket, ahogyan Isten is szereti őket. És ha nem tudod megakadályozni (mert egy gonosz emberkereskedő szervezet áldozata lett), akkor segíts neki, hogy legalább ne essen teherbe, hogy utána abortusza legyen. Mi ezen személy szerint nagyon ledöbbentünk. Ezek a lányok szeretetéhesek. És ha lenézve és vádolva állunk hozzájuk, akkor semmi esély rá, hogy Isten kegyelmét megtapasztalják. Nekünk annyi a feladatunk, hogy képviseljük az Ő szeretetét."



Mért is írom ezeket? Kedves ismerősöm, lehet hogy te eddig azt hitted, hogy Isten egy "villámokat szóró isten", aki abban leli kedvét, hogy megbüntesse az emberiséget. Azt még talán elfogadod, hogy létezhet valaki ott fent, de hogy szeressen is, az ki van zárva… Sajnos a mai kereszténység nem jól képviseli Isten szeretetét. Jézus, amikor itt járt a földön, nem az előkelő gazdagok társaságát kereste, nem azokkal az emberekkel volt, akik óriási hatalommal és befolyással rendelkeztek. Ő bűnösökkel vacsorázott, koldusokkal és prostituáltakkal beszélgetett. Nem lenézte őket, nem undorral közeledett feléjük, hanem szerette azokat is, akiket a társadalom megvetett. Jézus személyében Isten jóindulata és szeretete valósult meg, nem pedig az ítélete.
És miért volt erre szükség? Mert az emberiség döntött úgy, hogy elfordul Istentől. Jézus állította helyre azt a hidat Isten és az ember között, melyet az ember rombolt le saját döntésével. Ez a híd már helyreállt. A kérdés csak az: átmentél már rajta?

Szeretnénk többször is csatlakozni ehhez a csapathoz, mivel nagyon sokat tanulhatunk tőlük. Kezet fognak és megölelik a hajléktalanokat és a prostituáltakat, hiszen nem megvetik, hanem szeretik őket. Ugyanazt képviselik, ahogyan Isten áll hozzám és hozzád.

János első levele 4:9-10
„Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala. Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért.”

k.& e.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése